Nieuwsbrief
Aanmelden
Inloggen

Ons bedrijf zal gesloten zijn vanaf vrijdag 22 december 2023, vanaf 12:00 uur, tot en met maandag 1 januari 2024. Bestellingen die gedurende deze periode geplaatst worden zullen vanaf dinsdag 2 januari 2024 verwerkt worden.

De Onzichtbare Vijand:

Hoe Zure Condensatie Aluminium Rookgasafvoeren Aantast

Introductie

In de wereld van moderne HR top ketels speelt een verborgen gevecht: de strijd tegen de aantasting van aluminium rookgasafvoeren. Dit probleem, vaak onzichtbaar tot het te laat is, kan leiden tot ernstige verkorting van de levensduur van deze essentiële onderdelen. Maar wat veroorzaakt deze aantasting en hoe kunnen we het voorkomen? Deze blogpost duikt in de complexiteit van dit fenomeen, ondersteund door een recente studie genaamd "Studie Ventichim aantasting aluminium rookgasafvoer".

De Stille Aantasting

Hoewel vervuilde verbrandingslucht, incorrecte materiaalkoppeling, onvoldoende afschot, of vuilophoping bekende boosdoeners zijn, blijkt uit de studie dat er nog een andere, sluipende vijand is: zure condensatie. In de HR top ketels condenseert waterdamp in de rookgassen niet alleen in de ketel zelf, maar ook langs de binnenoppervlakte van de rookgasafvoerbuizen. Dit condenswater, met een lage pH-waarde, tast het aluminium aan. Hoewel dikwandig aluminium doorgaans voldoende bescherming biedt voor de levensduur van de ketel, kan lokale, intense aantasting alsnog plaatsvinden.

Een Praktijkvoorbeeld

De studie haalt een specifiek voorbeeld aan van vijf Remeha Quinta 30 ketels, verbonden aan een collectief rookgasafvoersysteem. Na ongeveer vier jaar begonnen de aluminium aansluitleidingen te lekken, vooral bij de overgangen naar aluminium en in de bochten. De vermoedelijke oorzaken? Een verstopte sifon, onvoldoende afschot, of vuilophoping in de bochten en horizontale delen.

Mogelijke Oplossingen

Wanneer algemene oorzaken zijn uitgesloten, moet men rekening houden met de mogelijkheid dat het probleem zich weer voordoet. In dergelijke gevallen kan het beter zijn om te kiezen voor rookgasafvoerleidingen van roestvrij staal of kunststof. Een andere preventieve maatregel is het installeren van een condensopvang vlak boven de aangetaste plek, of het deel van de rookgasafvoer dat aangetast is te vervangen door roestvrij staal of kunststof, met inachtneming van alle voorschriften.

Conclusie

Het is duidelijk dat de aantasting van aluminium rookgasafvoeren een complex probleem is, met meerdere variabelen die de levensduur van deze systemen kunnen beïnvloeden. De studie benadrukt het belang van grondige installatie, regelmatig onderhoud, en de juiste materiaalkeuze. Dus, zoals de studie concludeert: overweeg de vervanging van aluminium rookgasafvoeren bij de plaatsing van een condensatieketel. Met de juiste maatregelen kunnen we de levensduur van onze ketels verlengen en onvoorziene problemen voorkomen.